Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Problém je, že i část těch konzervativněji smýšlejících jedinců si představují, že může existovat civilizace postavená na křesťanských hodnotách, bez náboženství a že tyto hodnoty mohou snad koexistovat s anti-křesťanskými ideologiemi.

3 0
možnosti
Foto

To se vylučuje, není to možné. Je to jako pěstovat jabloň a chtít po ní, aby rodila hrušky, třešně, broskve a ty nejkrásnější bezchybná jablka. To nejde. Snad stačí obyčejná jablka, jablko, na kterém je na první pohled vidět, že vyrostlo na zdravé jabloni, byť má své nedokonalosti, nicméně, vypadá jako jablko, voní jako jablko a chutná jako jablko. Pak každý pochopí, že jabloň dává jablka. Pak se obyčejný člověk nedostane do situace, kdy musí svým dětem vysvětlovat, že jabloň sice dává jablko, ale také někdy, v nějakých případech hrušky, třešně a švestky. Děti chápou rovnou linii, pokud není, mají chaoz, který si berou do dospělého života... co chaotický člověk předá svým dětem?

0 0
možnosti

Jistě, konzervativní hodnoty jsou základem Evropy. Jde o úctu k Pravdě, Lásce, Svobodě, Spravedlnosti, úctě k člověku a úctě k Bohu, na níž je to vše zavěšeno.

Jen mi není zjevné, jakéže to součásti křesťanství umožnily současnou sekularizaci. Trochu bych prosil ozřejmující výklad.

A poslední věta, poslední otázka? Na ni by mne zajímala odpověď.

0 0
možnosti
Foto

Současná sekularizace: Vyrůstá třetí generace po roce 1989, co přijímá zcela novou kulturu, tu televizní, kde je nejdůležitější, jak člověk vypadá a kolik má peněz.

Absolutně padla zábrana intimity jedince, na každou otázku je odpověď. Už se nemusí hledat ve svém životě, v rodině, poučovat se z chyb, odpovědi na přicházející životní etapy přicházejí dřív, a hlavně z venčí, dřív, než je člověk prožije.

Církev tradiční neexistuje, není společenská, není aktivní, nevyjadřuje se aktuálně, nebere zodpovědnost do svých rukou. A když už, tak jde jen o peníze. Kardinál Vlk v roce 1993 řekl, že dokud bude živ, církev nebude chtít majetek. Církev není jiná, než politika našeho státu do roku 2015.

Bible je jen kniha, která je stále stejná. Přestala fungovat už přes staletími. Člověk a jeho myšlení a poznání a pravda není rovna bibli a slovům v ní. Je to stejné jako zákoník " Zub za zub a oko za oko" Není to docela úplné... je to stejné, jako když dvakrát do roka vidíme v televizi pár desítek lidí v hábitech s křížem v ruce a tlustým břichem, co hlásají skromnost...

Je mnoho lidí v církvi, co mají smysl, nejsou vidět, ale mají plné kostely, protože na nich není vidět prvotně lež, jsou oddanými následovníky Krista, ale ne, nynější vládnoucí církve. Ta nežije v Pravdě a Lásce. Není důvěryhodná pro lidi s nevlastním rozumem, natož pro lidi, co vlastní rozum mají.

Základ je Ježíš a Marie. Základ je v tom, že Ježíš neproměnil vodu ve víno, respektive přišel na svatbu, kde chudí lidé neměli na víno a tak pili jen vodu, Ježíš šel a koupil od místního živnostníka víno a dal jej svatebčanům a jejich hostům. Byť je nikdy neviděl a neznal. Není to zázrak, ale všední den jednoho velkého člověka, který stál za to, aby se nezapomněl.

0 2
možnosti

Velice přesné a výstižné, souhlas a karma. Jsem zvědavý, jestli do diskuze někdo přispěje kritikou církve aniž se zamyslí nad tím, že historie církve a křesťanská víra jsou dva různé pojmy.

1 0
možnosti
Foto

Historie církve a křes´tanstva jedno jest. To nelze oddělit. V bibli je je slovo církev uváděno jako společenství následovníků Ježiše Krista. Apoštol Pavel přibližuje církev pomocí obrazů, kde Ježíš je hlavou církeve a křes´tané jsou jednotlivými orgány těla, kteří mají jednotlivé úkony. Církev znamená výhradě křes´tanou církev. Církev je shromáždění společenství lídí stejné víry, kteří se spolu setkávají, protože byli osloveni evangeliem Ježíše Krista. Z toho vyplývá že církev není ani organizace, anispolek, ani strana, ani instituce, jako je tomu ve světské oblasti.

1 0
možnosti
Foto

a co jsou to teda ty konservativní honoty ? lakota mamon a přetvářka ?

0 6
možnosti

a je je, rychlejší než jsem čekal , základní hodnotu křesťanské víry autor v článku uvádí , jen to chce umět číst .

2 0
možnosti
Foto

Dobrý den autore, jste vzdělaný člověk, historicky vzdělaný, ale co současnost? Vlastně neříkáte nic, jako naše církev. Od koho má brát lid vzor lidství? Jaké jsou důvody pro Vaši tezi? Co Vás vedlo k napsání tohoto článku... jste na začátku, pokračujte člověče, možná jdete správnou cestou, neřekl jste ani procento toho, proč Vaše myšlenky jsou správně a přeci jsou. Jste hledající... a přeci nejste. Vzdělání, moudrost a zkušenost je prvopočátek... a přeci se zdá, že v současné době u nás není prvopočátku.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS