Třetí světová válka před 65 lety?

11. 05. 2015 20:11:43
Tehdy ta válka začala, ale naštěstí byla jen studená. Přesto přinesla mnohé oběti mezi civilním obyvatelstvem.

Po té, co USA vyrobily a použily atomovou bombu, Sovětský svaz a jeho vazalové, tzv. spojenci počali šířit hysterickou vizi, že USA a ostatní západní imperialisté připravují válečné tažení proti demokratickým východoevropským státům v čele se SSR. Komunistická klika u nás využila navozené politické ovzduší k pronásledování a k likvidaci tzv. nepřátel republiky, jak byli označeni ti občané, kteří s komunistickým režimem nesouhlasili a v tom smyslu někdy i využili ústavou zaručenou svobodu projevu. Represívní opatření končila nezákonnou popravou jedněch, odsouzením jiných k nuceným pracím v uranových dolech, povoláváním mužů různého věku na prodlouženou vojenskou službu beze zbraně u PTP
( pracovně technických praporů ), s prací v uhelných dolech. Na vesnicích se útlak zaměřil na majitele statků i na střední rolníky, kteří byli často vystěhováni ze svých usedlostí a ty potom byly znárodněny nebo zahrnuty do majetku JZD. Souhrnem byly takto postiženy desetitisíce občanů.

V rámci přípravy na válku se budovala Civilní obrana, k níž byly cvičeni i školáci všeho věku. Začalo to sběrem mandelinky bramborové, kterou k nám údajně rozeseli západní diverzanti. Dále se pořádala dvakrát ročně školní pochodová cvičení zaměřená tematický na likvidaci diverzního vojenského výsadku. V předmětu branná výchova jsme na střední škole rozebírali a skládali samopal a školili jsme se v používání protichemických ochranných prostředků. Praktická výchova též spočívala v instalaci polních telefonů v lesním prostředí. V posledním ročníku tzv. jedenáctiletky jsme my kluci absolvovali povinný hasičský výcvik, kdy jsme se jeden den v týdnu odpoledne cvičili v používání hasicí techniky. ( Ta zkušenost se mi vyplatila, když jsem jednou později hasil vánoční stromeček.)

V tomto dusném politickém ovzduší se aktivuje skupina pěti mladých, sotva dospělých mužů, kteří se rozhodnou k aktivnímu boji s vládním režimem. Jejich inspirací je příklad otce jedněch z nich, z doby nacistické německé okupace. Tito mužové při ozbrojené akci zanechávají za sebou několik mrtvých osob, které svojí službou podporovaly vládnoucí režim. Tři z nich se opevněnou hranicí probojovali na svobodu. Dva ze skupiny byli zajati a popraveni. Matka dvou bratrů, ano paní Zdena Mašínová, byla v odvetu zatčena, ve vězení vyšetřována a tam také na následky týrání zemřela. Není známo, kam byly její ostatky uloženy- nikoliv pohřbeny.

Řeší se problém, zda v konfrontaci s násilím je správnější postoj pasívní či mučednický, nebo zda je mravně opodstatněná volba ozbrojeného odporu.

Před pěti letyjsem měl příležitost osobního setkání s panem Paumerem, jedním z těch tří. Když jsem mu podával ruku, z očí do očí jsem mu řekl, že jej považuji za národního hrdinu. Byl z toho velmi rozpačitý. To krátké setkání se mi zapsalo hluboko do paměti.

Je v současnosti reálná představa o možnosti třetí světové války?

Lad. Peychl, 11. 5. 2015

Autor: Ladislav Peychl | pondělí 11.5.2015 20:11 | karma článku: 16.28 | přečteno: 688x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.31 | Přečteno: 620 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 303 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.80 | Přečteno: 532 | Diskuse
Počet článků 22 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 814

Jsem lékař, patolog. nejsem členem žádné politické strany, vyznávám svobodu jedince s odpovědností ke společnosti

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...